Zgodovina kluba

Zgodba Volley cluba Portorož, se je pričela leta 1991, v majhni telovadnici osnovne šole v Luciji. Prve tekme smo igrali v tretji državni ligi v telovadnici na stadionu v Piranu. Pretežno mlada ekipa ob pomoči nekaterih starejših igralcev je hitro napredovala in se že v sezoni 1993/94 po zgodovinski tekmi s Prvačino uvrstila v drugo državno ligo. V naslednjih sezonah smo dosegali odlične rezultate, celo tretje mesto in bili blizu prve državne lige. Dobro smo delali tudi z mlajšimi kategorijami in kot največji uspeh dosegli peto mesto na mladinskem državnem prvenstvu. Društvo se je večkrat udeležilo tudi tekmovanja za pokal Slovenije in dosegalo dobre rezultate.
Drugo področje delovanja je že od ustanovitve kluba odbojka na mivki. Tu smo v različnih kategorijah dosegali še boljše rezultate. Ta popularni olimpijski šport je kot pisan na kožo našega turističnega kraja. Z velikimi napori in ob razumevanju podjetja Okolje Piran smo leta 1992 zgradili prvo igrišče na portoroški plaži in istega leta organizirali prvo državno prvenstvo v samostojni Sloveniji.
Sledila je gradnja drugega in tretjega igrišča, razsvetljave in manjših tribun. Organizirali smo številna tekmovanja na državnem, mednarodnem in rekreativnem nivoju. Portorož je upravičeno postal najpomembnejši center odbojke na mivki v Sloveniji.
Naši igralci in igralke so posegali po najvišjih državnih naslovih. Udeležili smo se evropskih prvenstev in celo kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Lignanu. S prostovoljnim delom smo zgradili tudi igrišče na Bernardinu, ki smo ga kasneje odstopili Športnemu društvu Piran. Kot prelomno obdobje štejemo selitev igrišč za odbojko na mivki na novo lokacijo.
Priznanje gre Občini Piran, podjetju Okolje Piran in Športnemu centru Piran, ki so znali prisluhniti našim željam in potrebam ter nam za naš dolgoletni trud zgradili štiri sodobna igrišča. Čeprav se pri gradnji nismo mogli zanašati na slovenske izkušnje, saj podobnega objekta ni bilo nikjer v Sloveniji, in smo morali dileme v zvezi z ureditvijo tlaka, drenažo, vrsto mivke ipd. rešiti sami, smo na koncu spoznali, da nam je uspelo veliko delo. Portoroška igrišča so bila zgrajena po predpisanih standardih FIVB in CEV, zaradi česar so primerna za organizacijo tekmovanj na najvišji ravni.
Pomembna odločitev v klubu, to je specializacija za odbojko na mivki, je bila sprejeta v letu 2008, dvoranska odbojka pa služi predvsem kot dopolnitev v zimskih mesecih. Seveda je naša dolgoletna želja pridobitev dvorane z mivko, kar bi omogočalo celoletni trening in pogoje za vrhunske rezultate, celo nastop na olimpijskih igrah.

2011 cl logo                    fivb                    mevza logo                    ozs